Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková musaka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 9
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3654 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 279 g
Tuky 182 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě musaky jsme vyměnili mleté maso za zelenou čočku a vznikla fantastická vegetariánská varianta známého řeckého jídla.

Suroviny

lilek 500 g
nakrájeného na 1cm silné podélné plátky nebo příčně na kolečka
olivový olej 80 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nadrobno
pórek 1 ks
seříznutý a nakrájený na tenká kolečka
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
rajčatová pasta 2 PL
nebo rajčatový protlak
mrkev 1 ks
nakrájená na kostičky
800 g (nebo jen loupaná v celku)
skořice ¼ ČL
mletá
oregano 1 PL
sušené nebo odrhnuté lístky ze 4–5 snítek čerstvého
na vymazání formy
Na pokličku
vejce 3 ks
prošlehaná
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
čerstvě strouhaný
nastrouhaný najemno

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Plátky lilku potřete na řezech olivovým olejem. V troubě 5 minut nahřívejte plech, pak na něj opatrně položte plátky lilku, osolte je a pečte 30 minut, až začnou hnědnout. V polovině pečení je všechny obraťte, aby se upekly rovnoměrně. Pak je vyjměte a dejte stranou, dokud nebude hotová omáčka.

2

Mezitím rozehřejte v hluboké pánvi 2–3 lžíce oleje a opečte cibuli a pórek na mírném až středním ohni doměkka a dozlatova (asi 5 minut). Ke konci vsypte česnek. Přidejte rajčatovou pastu, krátce ji vypečte, pak vsypte mrkev, vlijte rajčata, ochuťte skořicí, oreganem, bobkovými listy a cukrem. Přiveďte k varu a zvolna vařte za občasného míchání asi 30 minut, aby omáčka zhoustla.

3

Mezitím propláchněte čočku, vsypte do rendlíku, zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 25 minut (nebo podle návodu na obalu) doměkka (nespoléhejte na to, že při pečení dojde). Pak čočku slijte a vmíchejte do odstavené omáčky, dosolte a dopepřete.

4

Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech cca 28 x 20 cm důkladně a velkoryse vymažte máslem, dno poklaďte polovinou lilkových plátků, zakryjte polovinou omáčky s čočkou, tu opět poklaďte plátky lilku a na ně rozprostřete zbývající omáčku. Rovnoměrně ji posypte fetou.

5

Na pokličku prošlehejte v misce vejce s hladkou moukou, pak jemně vmíchejte jogurt, sůl a trochu pepře a muškátového oříšku. Směs zlehka naneste na připravený pokrm a rovnoměrně posypte strouhaným parmazánem. Pečte v předehřáté troubě 30–40 minut, aby povrch zezlátl a bublal.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...