Suroviny
Postup
Na výrobu korpusu v míse promíchejte všechny sypké suroviny. Bílky vyšlehejte se studenou vodou do sněhu. Do vyšlehaných bílků střídavě přidávejte žloutky a směs sypkých surovin a postupně vyšlehejte hladké těsto. Nalijte do připravené dortové formy o průměru 26 cm, kterou jste si vymazali máslem a vysypali moukou, a pečte při 180 °C cca 30-40 minut. Správné propečení zkuste špejlí.
Korpus nechte zcela vychladnout (ideálně i několik hodin odpočinout, bude se s ním pak lépe pracovat) a poté podélně rozřízněte na tři stejné díly. Pokud by se při pečení na korpusu vytvořila „čepice“, korpus nejprve z vrchu seřízněte a zarovnejte a až poté rozřízněte na díly.
Připravte si malinové pyré, ze kterého si dejte na stranu 2 lžíce pyré, přidejte čokoládový likér a promíchejte. Touto směsí budete potírat jednotlivé díly korpusu.
Malinový krém – smetanu vyšlehejte dotuha, zvlášť si vyšlehejte mascarpone s bílým jogurtem, a poté spojte se smetanou. Nakonec do směsi zašlehejte malinové pyré, přidejte trošku nastrouhané citrónové kůry a doslaďte medem.
Čokoládový krém – postup skoro stejný, smetanu vyšlehejte a poté spojte se směsí mascarpone a bílého jogurtu, a dále do této směsi zašlehejte rozpuštěnou čokoládu.
Složení dortu:
První patro tvoří korpus, který potřete připravenou směsí malinového pyré a čokoládového likéru. Na dort naneste čokoládový krém, na který naskládejte přepůlené čerstvé maliny. Poté přidejte další vrstvu korpusu, opět pomažte směsí pyré a naneste malinový krém. Nahoru přidejte poslední část korpusu a celý korpus kolem dokola pomažte zbylým krémem (od obou druhů si na toto musíte ponechat část krému stranou).
Dort dozdobte čokoládovou polevou, kterou si vyrobíte tak, že v kastrůlku zahřejete smetanu, a když se bude blížit k bodu varu, hned odstavte. Do smetany nalámejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
Dokončete holandským kakaem spolu s čokoládovou polevou, malinami a čerstvými květinami.
Dort je možné konzumovat již po krátkém vychlazení, ale úplně nejlepší je nechat jej uležet v lednici do druhého dne, aby se všechny chutě navzájem propojily. Dobrou chuť!