Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový perník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Snadné Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6745 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 705 g
Tuky 364 g
Vláknina 133 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zázvor a melasa v našem perníku jsou prostě božské!

Suroviny

máslo 175 g
třtinový cukr muscovado tmavý 125 g
melasa 200 g
zlatý sirup 200 g
prodává Marks & Spencer, lze nahradit medem
mletý
mletá
zázvor (mletý) 2 ČL
vejce 2 ks
mléko 250 ml
kakao 40 g
čokoládové pecičky 175 g
Na polevu
čokoláda na vaření 200 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C. Pečicí nádobu o velikosti 20 x 30 cm a hloubce 5 cm vyložte pečicím papírem. Lze si však přizpůsobit i větší plech pomocí pásu z natřikrát složeného alobalu.

2

V kastrůlku zahřívejte máslo, cukr, melasu, sirup a koření, až se cukr rozpustí, a odstavte. V hrnečku rozpusťte jedlou sodu ve dvou lžících horké vody.

3

Do cukrové směsi zašlehejte vejce, mléko a roztok se sodou. Navrch prosijte mouku s kakaem a zapracujte pomocí dřevěné vařečky. Vmíchejte čokoládové čočky, vlijte do formy a pečte asi 45 minut. Nechte vychladnout.

4

Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na perník vyndaný z formy.

NĚCO NAVÍC 
Melasu a zlatý sirup můžete nahradit 300 g medu a přidat trochu více mléka. Perník bude mít nepatrně jinou chuť, ale léčivé účinky melasy nahradí léčivé účinky medu a chuťově bude také výtečný.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Komentáře

13.11.2015 17:21

Jedním slovem - skvělý!!!

09.11.2014 09:05

Čokoládový perník naprosto luxusní, jen jsme ho museli péct cca o 10 minut déle.

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...