Slaný koláč s oříšky v těstě a velmi jemnou ricottovou náplní představuje ideální způsob, jak si vychutnat křehké mladé cukety. Pokud chcete mít náplň pevnější a výraznější, použijte namísto ricotty fetu a náplň méně osolte.
Suroviny
Postup
Do mísy robotu vložte mouku, mleté oříšky či mandle a sůl. Přidejte nakrájené máslo a rychlými pulzy zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek a opět rychle zpracujte, než po troškách přilijete a zapracujete studenou vodu, abyste získali hladké těsto. Těsto vyjměte, zabalte do potravinářské fólie a dejte aspoň na 1 hodinu do chladničky.
Troubu předehřejte na 190°C. Těsto vyjměte z chladničky a na mírně pomoučněné ploše ho vyválejte tak, aby se jím dala vyložit forma na koláč o průměru 23 cm s vyjímatelným dnem včetně stěn, a ještě přesahovalo. Těsto vložte a vtiskněte do formy a přebytečné nechte viset dolů přes okraj. Pokud by se těsto po rozválení příliš drolilo, dejte ho před vkládáním do formy na chvíli do chladničky.
Na těsto ve formě položte kus pečicího papíru a zatižte ho keramickými či sušenými fazolemi apod. Vložte do trouby a pečte 15–20 minut. Pak vyndejte z trouby, odstraňte papír se zátěží a vraťte do trouby na dalších 10–15 minut, aby těsto bylo pěkně zlatohnědé a propečené. Formu s korpusem opět vyjměte z trouby a troubu stáhněte na 140°C.
Zatímco se peče korpus, vsypte na náplň nastrouhanou cuketu do cedníku a dejte pod ni mísu. Posypte 1/2 lžičky vločkové soli, promíchejte a nechte stát 30 minut, aby vykapala tekutina. Pak ji ještě vymačkejte v čisté utěrce. Cuketu dejte do mísy spolu s ricottou, tymiánem, žloutky a smetanou. Podle chuti osolte, opepřete a dobře promíchejte.
Dno korpusu potřete olivovým olejem. Vlijte náplň, uhlaďte, rovnoměrně posypte olivami a pečte 25–40 minut ve ztlumené troubě. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Podávejte ozdobený tymiánovými lístky smíchanými s trochou olivového oleje.