Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy
Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

4.4/5 Počet hodnocení: 154
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4341 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 89 g
Tuky 373 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nesmírně jednoduchý recept na domácí paštiku z kuřecích jater, se kterou budete za hvězdu na jakékoli party, zahradní i narozeninové. Receptem na jemnou paštiku vylepšenou o brusinky a brandy se na jednom z Apetit pikniků vytáhla kulinářka Petra Vondrová.

Suroviny

sušené brusinky 100 g
propláchnuté
máslo 200 g
máslo 200 g
na závěrečné zalití paštiky
najemno
česnek 2 stroužky
rozmáčknuté plochou hranou nože
tymián 1 snítka
sůl
pepř
na dochucení
pepř růžový
na ozdobu
tymián
na ozdobu

Postup

1

Brusinky vložte do misky a přilijte brandy. Promíchejte, aby brusinky co nejvíce nasákly alkoholem. Nechte v lednici odpočívat minimálně 2 hodiny, klidně ale i přes noc.

2

Těsně před přípravou paštiky brusinky sceďte a jak brusinky, tak brandy nechte stranou k pozdějšímu použití.

3

Játra důkladně očistěte a pokrájejte na menší kousky.

4

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm šalotku dozlatova.

5

Přidejte česnek, tymián a v pánvi minutu opékejte.

6

Pak vyndejte tymián, přidejte očištěná játra a opečte je dohněda; játra nesmějí být syrová, ale zároveň je žádoucí, aby uvnitř zůstala lehce růžová.

7

Těsně před koncem restování k játrům přilijte brandy a nechte ji jen částečně odpařit.

8

Játra přesuňte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.

9

Přidejte zbývající pokrájené máslo (můžete si ho i předem rozpustit), smetanu a dochuťte solí a pepřem.

10

Znovu vše důkladně promixujte.

11

Do hotové paštiky zamíchejte brusinky, rozdělte ji do šesti malých misek nebo dejte do jedné velké a povrch uhlaďte.

12

V kastrůlku rozpusťte máslo na zalití paštiky, nechte ho vychladnout a přelijte jím vršek každé paštiky.

13

Ozdobte kuličkami růžového pepře a tymiánem a nechte paštiky v lednici zatuhnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč