Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chuťovky pro gurmány: 6 receptů na nejlepší domácí paštiky

Chuťovky pro gurmány: 6 receptů na nejlepší domácí paštiky
ZDROJ: Apetionline.cz

Dáváte-li přednost dobrotám z masa před sladkými chuťovkami, pak je na čase pustit se do domácí paštiky. Výhodou je, že víte, jaké suroviny jste do paštiky přidáváte. Vyzkoušejte paštiky z kuřecích či kachních jater, nebo lahůdkové recepty z vepřového, kančího i srnčího masa.

V zásadě můžeme paštiky rozdělit podle toho, z čeho se vyrábějí na játrové a masové. Nebo například podle toho, jestli jsou tuhé nebo je lze namazat.

Náš tip: Připravte si také kuřecí paštiku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • Paštiky k namazání – přelévají se tukem, většinou máslem, přepuštěným máslem nebo sádlem. Tuk nevynechávejte, díky němu půjde paštika krásně namazat na pečivo.
  • Paštiky k pokrájení –  pečou se v troubě ve vodní lázni. Po vychladnutí se krájejí na plátky.

Jak vybrat ta správná játra na paštiku

Vnitřnosti pro výrobu domácích paštik vybírejte vždy čerstvá a pokud možno z mladého zvířete. Toho docílíte ideálně nákupem u regionálních chovatelů.

  • Játra vždy důkladně odblaňte. 
  • Játra drobnějších a mladších zvířat chutnají lépe a za svůj kratší život odfiltrují menší množství odpadních látek.

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Spojení oblíbené pálenky z hroznů se sladkými brusinkami dává paštice z kuřecích jater osobitou chuť a vůni. Tato paštika se výborně hodí na oslavy narozenin, párty i Silvestra. Rychlý recept, díky kterému vykouzlíte během chvilky rychlé jednohubky.

  • Pro ochucení a dozdobení paštiky použijte tymián. Pokud toto středomořské bylinky nepatří zrovna mezi vaše oblíbené, můžete jej nahradit petrželkou, libečkem nebo pažitkou.
  • Máslo nenahrazujte olejem. Máslo získává na pánvi jemně oříškovou chuť a předá ji restované šalotce. Máslo po zalití hotové paštiky v miskách zatuhne, čehož byste s olejem nedosáhli.
  • Hotovou paštiku můžete dát vychladit do velké formy nebo více malých malých misek.
  • Paštiku v miskách přelijte máslem a nechejte v chladničce zatuhnout.
  • Podávejte ji s čerstvou křupavou bagetou.

Kančí paštika

Kančí paštiku můžete podávat k pivu, vínu, nebo jako předkrm. Kančí maso chutná skvěle s kachními či kuřecími játry. Při restování se maso podlévá portským, které se částečně odpaří a v paštice zůstane jeho jemná vůně i chuť.

  • Pro opečení kančího masa budete potřebovat kachní sádlo.
  • Masovou směs na kančí paštiku umelte v mlýnku a následně ještě dohladka rozmixujte.
  • Kančí paštiku můžete vylít do formy nebo do více malých misek.
  • Paštiku nechte zatuhnout přes noc v chladničce.
  • Formičky vyložte slaninou - paštiku pak snadno vyklopíte.

Domácí paštika

Nechte se při výrobě pravé domácí paštiky inspirovat Francií. Kuřecí játra, anglická slanina a bůček jsou sázkou na jemnou delikátní chuť.

  • Aby paštika získala výraznou chuť, nechejte nakořeněné maso přes noc odležet.
  • Formu vyložte anglickou slaninou.
  • Hotovou paštiku nechejte přes noc vychladnout.
  • Paštiku můžete podávat přímo z formy, nebo ji vyklopit. Nejlepší je s kváskovým chlebem.

Domácí drůbeží paštika

Vyzkoušejte tuto rychlou drůbeží paštiku, jejíž příprava trvá pouze 30 minut. V chladničce vydrží až pět dní,

  • Tento recept můžete ozvláštnit nasekanými mandlemi či troškou koňaku.
  • Paštiku ozdobte rozpuštěným máslem s růžovým pepřem s tymiánem.
  • Podávat ji můžete na kouscích pečiva jako předkrm, skvěle se však hodí i na chlebu jako svačina nebo plnohodnotná večeře.

Králičí paštika se švestkovým přelivem

Chuť králičího masa v tomto receptu dokonale souzní s nasládlým švestkovým přelivem se špetkou chilli.

  • Na králičí paštiku se hodí maso z mladého králíka.
  • Zahuštění masové hmoty provedete želatinou.
  • Paštika vyžaduje pečení ve vodní lázni po dobu 1 hodiny.
  • Alobal z formy neodstraňujte.
  • Dejte paštiku přes noc vychladnout.
  • Paštiku následující den vyklopte z formy, nakrájejte na plátky a podávejte se švestkovým přelivem.

Srnčí paštika v hrníčku

Tento recept rozhodně nepatří mezi ty rychlé. Odměnou vám však bude jedinečná pochoutka, kterou uctíte nejednu návštěvu. Tlučený jalovec navíc připomene vůni lesa.

  • Srnčí maso pečte s bouquet garni (vonnou kytičkou, kterou získáte svázáním tymiánu, šalvěje, bobkového listu a proužku citronové kůry).
  • Maso vyžaduje 2,5 - 3 hodiny pečení do úplného změknutí.
  • Tato paštika se nepřelévá obyčejným máslem, ale přepuštěným

    Aby paštiky vydržely co nejdéle

    • Domácí paštiku můžete uchovat v chladničce po dobu až 5 dní.
    • Pokud se paštiku rozhodnete zavařit, udělejte to raději dvakrát, aby se zničilo co nejvíc nežádoucích mikroorganismů. I potom však paštiku skladujte v lednici a spotřebujte do 14 dnů.

    Zdroj informací: časopis Apetit

    Skryt pre seznam
    Rillettes
    Více než dvě hodiny
    Velmi snadné