Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Míša
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 695
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 371 g
Tuky 310 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Míša řezy, dezert inspirovaný nanukem s obrázkem medvídka na obalu, milují už po generace děti i dospělí. Recept sází na nestárnoucí kombinaci svěžího tvarohu a hebké čokolády. Chystáte-li se na slavnostní příležitost, místo řezů vsaďte na ještě efektnější dort. 

Suroviny

Na kakaový korpus
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 4 ks
bílky a žloutky oddělené
rostlinný olej 2 PL
Na tvarohový krém
máslo 150 g
nakrájené na kostky
tučný (2x kostka)
minimálně 33%
Na čokoládovou polevu
minimálně 33%
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná

Postup

1

Upečte korpus. Troubu předehřejte na 160°C. Rozevíratelnou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Z bílků začněte šlehat sníh; když zbělá, přidejte do něj postupně jednu po druhé 4 lžíce cukru a pokračujte ve šlehání, až bude sníh pevný a lesklý.

2

Zbylé 4 lžíce cukru nasypte ke žloutkům, přilijte olej a okamžitě vyšlehejte do světlé pěny. Mouku smíchejte s kakaem a prosejte do žloutkové pěny, přidejte 2 lžíce sněhu a zlehka zapracujte, až se směs spojí. Po částech vmíchejte zbylý sníh tak, aby v těstě zůstalo co nejvíc vzduchu. Těsto nalijte do připravené dortové formy. Pečte asi 15 minut – korpus je hotový, když je povrch těsta upečený a boky se začínají oddělovat od formy. Nechte ve formě vychladnout, nejlépe na mřížce.

3

Na krém utřete změklé máslo s cukrem, ke směsi zašlehejte tvaroh a smetanu. Na korpus ve formě navrstvěte krém a dejte vychladit do lednice.

4

Smetanu na polevu ohřejte (ale nevařte) a horkou nalijte na nasekanou čokoládu. Rozmíchejte na hladkou polevu a okamžitě ji rozetřete na vychlazený dort. Pro zarovnané okraje ponechte dort při nanášení polevy ve formě. Podávejte vychlazený. Nejlepší je druhý den, kdy se rozleží, korpus zvláční a chutě se spojí.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč