Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýně plněná pilafem

Dýně plněná pilafem

3.5/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2076 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 171 g
Tuky 102 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapení pod pokličkou!

Suroviny

cca 2kg – podstatný je kulovitý tvar, např. muškátová (my použili muškátovou dýni Phoenix F1 od pěstitele Jiřího Tomka z Litoměřicka)
rýže dlouhozrnná 100 g
propláchnutá
šafrán
pár nitek
kardamom 4 tobolky
podrcené
česnek 2 stroužky
drcené
olivový olej 2 PL
+ trocha navíc na potření dýně a k podávání
malá, nakrájená nadrobno
nebo jehněčí
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
propláchnuté
sušené, či sušená klikva
římský kmín 2 ČL
mletý
loupané, nasucho opražené, nasekané
nastrouhaná
pomerančová šťáva 2 PL
pepř
drcený
koriandr čerstvý
čerstvý, či petrželka, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

Z dýně odřízněte vršek a dejte ho stranou. Vydlabejte z ní všechna semínka a vlákna.

3

Slupku obalte zvenčí alobalem, vnitřek ponechte volný – pouze jej mírně vytřete olivovým olejem.

4

Dejte do trouby a pečte zhruba 40 minut nebo podle velikosti dýně. Pak dýni vyndejte a odstraňte alobal.

5

Rýži vložte do hrnce spolu s 300ml vody, se šafránem, kardamomem a česnekem, přiklopte a přiveďte k varu.

6

Pak ztlumte plamen na minimum a duste cca 15 minut, nebo až je rýže měkká. Vyjměte kardamom a slijte přebytečnou tekutinu, je-li jí příliš mnoho.

7

Zatímco se rýže vaří, osmahněte na troše olivového oleje cibuli a mleté maso. Osolte, opepřete.

8

Rýži dejte do mísy, přidejte rozinky, brusinky, římský kmín, mandle, pomerančovou kůru i šťávu a zamíchejte.

9

Vmíchejte maso, dosolte podle potřeby a znovu promíchejte.

10

Dýni naplňte směsí, přiklopte ji odříznutým vrškem jako pokličkou a vraťte do trouby.

11

Pečte dalších 20 minut, pak vyndejte, chvilku nechte stát a nakrojte.

12

Podávejte s řeckým jogurtem, drceným pepřem a bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč