Tato dýňová polévka je vzpomínkou na výlet do slovinského Pohorje a Štajerska. Doplňte ji čerstvým pečivem či krutony. V dalších verzích ji můžete obměňovat a připravit ji třeba se zázvorem nebo smetanu vyměnit za kokosové mléko.
Suroviny
máslo
2
PL
cibule
1
ks
nadrobno
dýně
500
g
hokkaido nebo muškátová, očištěná, na kostky
vývar
600
ml
česnek
2
stroužky
smetana ke šlehání
150
ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
1
špetka
nastrouhaný
k podávání (nemusí být)
dýňový olej
na pokapání
dýňová semínka
na posypání
Postup
1
V rendlíku restujte na másle cibuli, až zeskovatí. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pak přidejte prolisovaný česnek a smetanu ke šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
2
Polévku podávejte s trochou zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem a posypanou nasucho opraženými semínky.