Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová polévka s krutony a smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 140
Do 50 minut Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1600 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 114 g
Tuky 112 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýňová polévka často představuje ten nejsnazší způsob, jak zpracovat dýni. Aby ne, vždyť na její přípravu stačí jen pár ingrediencí a s drobnými obměnami bude vždy chutnat malinko jinak. S chilli získá ostřejší chuť, s kokosovým mlékem exotický nádech. V každém případě tato dýňová polévka výtečně chutná, a navíc je to náramná fešanda.

Suroviny

nakrájená nadrobno
dýně 500 g
hokkaido – očištěná, nakrájená na kostky (hokkaido se nemusí loupat, ostatní dýně ano)
vývar 600 ml
drůbeží, hovězí nebo zeleninový
česnek 2 stroužky
utřený
sůl
pepř
čerstvě mletý
vrchovaté
dýňový olej
na pokapání
dýňová semínka 4 PL
na posypání
z dýňového či jiného hodně tmavého chleba, k podávání
sušená (nemusí být)

Postup

1

V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovata.

2

Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka.

3

Odstavte a rozmixujte dohladka.

4

Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.

5

Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...