Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňové lívance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2/5 Počet hodnocení: 284
Do 30 minut Velmi snadné Na 20 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2382 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 378 g
Tuky 56 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané, vláčné a voňavé... Kvůli dýňovým lívancům budete vstávat s úsměvem! Podávejte s čím je libo, my milujeme kombinaci jogurtu, medu a čerstvého ovoce.

Suroviny

dýňové pyré 1 hrnek
viz Něco navíc
podmáslí 2 hrnky
vejce 1 ks
rozpuštěné nebo řepkový olej + na opékání
mouka pšeničná celozrnná hladká 1 hrnek
hnědý cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl ½ ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
mixed spice 1 ČL
K podávání
tekutý
ovoce
podle chuti (my jsme zvolili kanadské borůvky a vyfiletované plátky pomeranče)
tenké proužky

Postup

1

Dýňové pyré, podmáslí, vejce a máslo (či olej) prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny a poté je přes síto přesejte do mísy s dýňovou směsí. Rozmíchejte.

2

Na plotně rozpalte na středním plameni nepřilnavou pánev nebo lívanečník a vytřete máslem nebo olejem. Lžící tvořte lívanečky a pozvolna opékejte z obou stran dozlatova – cca 2 minuty po každé straně. Lívanečky mají trochu tendenci se připalovat, pokud nedáte pozor a moc si rozpálíte pánev. Pokračujte do vypotřebování těsta, hotové lívance můžete vkládat do trouby vyhřáté na 120°C.

3

Podávejte s řeckým jogurtem, přelité medem a ovocem podle volby.

NĚCO NAVÍC

  • Na pyré oloupejte celou muškátovou nebo máslovou dýni a nakrájejte ji na kostky. Vsypte v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C doměkka a rozmixujte. Co nespotřebujete, ihned uložte do lednice či zamrazte. Pokud si chcete pyré uchovat i do slaných receptů, oslaďte jen polovinu z dýňových kostek.
  • Všechno koření v receptu můžete nahradit vlastní směsí „pumpkin spice mix“. Smíchejte 1/3 hrnku mleté skořice, 1 lžíci mletého zázvoru, 1 lžičku strouhaného muškátového oříšku, 1,5 lžičky mletého hřebíčku a 1,5 lžičky nového koření. Do lívanců použijte celkem 3 lžičky, zbytek uchovejte ve skleničce na příště.
  • Jak na dýňové lívance bez cukru? Použijte neslazené pyré, vynechte koření a cukr. Směs naopak osolte, opepřete, lze přidat i špetku chilli. Vsypte 100g strouhaného parmazánu, nasekanou jarní cibulku a bylinky dle chuti.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...