Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 29
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3072 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 235 g
Tuky 153 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Finové své národní polévce říkají lohikeitto a využívají v ní nejlepší suroviny, které jejich země nabízí: kopr, brambory a lososa.

Suroviny

losos 600 g
vyšší filet, s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
velká, nakrájená nahrubo
mrkev 2 ks
střední, nakrájená na větší šikmé špalíky
pórek 1 ks
nakrájený na kusy
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na široké šikmé plátky
petrželka 1 svazek
malý svazek, svázaný kuchyňským provázkem
pepř 6 kuliček
černý
nové koření 6 kuliček
oloupané a nakrájené na kostky
kopr 1 svazek
nasekaný

Postup

1

Z lososa stáhněte kůži, rybu jemně osolte a nakrájejte na větší pravidelné kostky. Prozatím je dejte stranou do ledničky, maso zpevní a nebude se později v polévce tak rozpadat.

2

Připravte vývar, základ na polévku. Rozehřejte v hrnci máslo, na něj vhoďte nakrájenou cibuli, mrkev, pórek, řapíkatý celer a bobkový list a chvíli opékejte, dokud zelenina trochu nezměkne.

3

Přidejte do hrnce 1,5 litru vody spolu se svazečkem petrželky, kuličkovým černým pepřem, přidejte kůži z lososa a vařte asi 30 minut.

4

Pak vzniklý vývar přeceďte, aby byl čirý, mrkev a řapíkatý celer ale uchovejte.

5

Kuličky nového koření mírně podrťte, aby uvolnily vůni. Vraťte vývar do hrnce, přidejte brambory a podrcené kuličky nového koření a vařte zhruba 12 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.

6

Osolte a případně ještě dochuťte mletým pepřem.

7

Přidejte uchovanou zeleninu, smetanu a kostky lososa a nechte je v polévce povařit asi 2 minuty, dokud není losos hotový, ale stále pevný. Posypte nasekaným koprem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...