Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Granita z černých třešní

Granita z černých třešní

4/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 628 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 142 g
Tuky 0 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Granita pochází ze Sicílie a je to ta nejjednodušší zmrzlinová pochoutka, jakou můžete mít. Je s ní méně práce než s klasickou zmrzlinou, protože větší zmrzlé krystalky jsou přesně to, co od ní chcete.

Suroviny

černých, hodně zralých, vypeckovaných (mohou být i mražené)
a trocha navíc podle chuti
třešňovice 1 PL
třešňové brandy nebo pálenky kirsch (není nutné)

Postup

1

Třešně dejte do hrnce, zalijte 300 ml vody a zasypte cukrem. Zakryjte a vařte na mírném plameni 10–15 minut, dokud třešně úplně nezměknou a nebudou plavat ve sladké šťávě.

2

Rozmixujte, pak protřete přes síto a dužinu co nejvíc zmáčkněte, abyste dostali maximum šťávy. Ochutnejte, a pokud je třeba, přidejte ještě trochu cukru a míchejte do jeho rozpuštění. Vmíchejte alkohol, pokud jej chcete použít. Vlijte do větší a mělčí mrazuvzdorné nádoby (třeba formy na pečení) a nechte hodinu tuhnout v mrazáku.

3

Po hodině bude mít granita zmrzlé okraje, ale tekutý střed. Vidličkou naškrabejte zmrzlé okraje směrem do středu a celou směs vidličkou promíchejte. Vraťte do mrazáku a opakujte proces 2–3x, dokud není granita hotová. Podávejte ve vychlazených skleničkách.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...