Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem
Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

5/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2890 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 232 g
Tuky 95 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept připomíná klasický gyros – jogurtové dipy jsou v Řecku jako doma! Jogurt je v receptu hned dvakrát – právě díky němu maso zkřehne a při grilování se nevysuší.

Suroviny

oregano 1 hrst
čerstvé
oregano 1 špetka
sušené
česnek 2 stroužek
drcené
ze dvou biocitronů, + klínky k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
panenka 800 g
k podávání
little gem salát 2 ks
máta 1 hrst
okurka ½ ks
nakrájená podélně na půlku a pak na plátky
na nudličky
Na dip
olivový olej 2 PL
máta 1 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
drcený
harissa 1 ČL

Postup

1

Na marinádu smíchejte čerstvé i sušené oregano, česnek, citronovou kůru a jogurt, osolte a opepřete. Do vzniklé marinády naložte panenku, přikryjte  a nechte v chladu 2 hodiny marinovat.

2

Smíchejte přísady na dip, podle chuti osolte a dejte do chladničky.

3

Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Za občasného obracení grilujte panenku ze všech stran dozlatova – trvá to celkem 10–12 minut. Dejte na prkénko a nechte 5 minut odpočívat.

4

Nakrájejte ji na silné plátky a spolu se zeleninou a jogurtovým dipem zabalte do chleba pita. Podávejte s klínky citronu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...