Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilované vepřové špízy na rozmarýnu s cibulkami

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3002 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 165 g
Tuky 166 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tenhle recept jsou skvělé veliké silné snítky rozmarýnu, které jsou dřevnaté a bez nadsázky je můžete označit jako větvičky.

Suroviny

rozmarýn 5 snítek
silné a dlouhé snítky
česnek 2 stroužky
drcené
najemno nastrouhaná
fenyklová semínka ½ ČL
chilli sušené 1 ČL
vločky
olivový olej panenský 6 PL
+ olej na opékání podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na 3–4cm kostky
nebo 8 větších banánových šalotek, rozpůlených
k podávání – čerstvé, rustikální (nemusí být)

Postup

1

Chcete-li, rozpalte gril, ale můžete použít i pánev. Ze snítek rozmarýnu odrhněte lístky tak, aby na vršcích zůstaly aspoň na 5 cm. Lístky uchovejte. Dřevnaté spodní konce snítek seřízněte do špičky. Dejte snítky stranou.

2

Připravte marinádu. Otrhané lístky vložte do malého sekáčku či jiného vhodného přístroje, přidejte česnek, citronovou kůru, fenykl, chilli vločky a olej, osolte a opepřete. Rozsekejte najemno. Polovinu marinády nalijte do mísy a obalte v ní maso, zbývající odložte k podávání. Maso nechte odpočívat 10 minut.

3

Pak ho napíchejte na snítky rozmarýnu, občas proložte šalotkou. Opékejte na grilu či pánvi s trochou oleje rozehřáté na střední teplotu asi 6 minut z každé ze čtyř stran, aby bylo maso zvenčí ožehnuté a uvnitř propečené. Podávejte s odloženou marinádou. Můžete doplnit pečivem.

NĚCO NAVÍC
Špízy můžete také upéct v troubě při 180–200 °C. V tom případě je doporučujeme napřed ze všech stran opéct dozlatova v pánvi na troše oleje.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč