Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Had na klacku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 52
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 děti

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1663 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 244 g
Tuky 59 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hadi na klacku jsou lepší než špekáčky! Sladká pochoutka z kynutého těsta ovinutá na větvi a ochucená skořicovým cukrem připomíná známý trdelník. Proto pokud máte rádi tuto pouťovou dobrotu, připravte si její domácí verzi na ohni. A kdyby vám náhodou zbylo těsto, omotejte ho na kovové ruličky na kremrole či zmuchlaný alobal a upečte hady v troubě.

Suroviny

droždí ½ kostky
mléko 125 ml
změklé
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
skořicový cukr
na posypání

Postup

1

Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

2

Potom nasypte do mísy mouku, přidejte kvásek, máslo, zbylý cukr, vejce a špetku soli.

3

Zadělejte těsto a nechte ho zakryté hodinu kynout.

4

Z vykynutého těsta vždy odeberte kus, vyválejte na podložce na placku a obtočte ji kolem větve.

5

Posypte cukrem a rukou přitiskněte k větvi, tím se těsto i zploští. Opékejte nad ohněm.

NĚCO NAVÍC Pokud vám těsto zbude a vše neupečete nad ohněm, můžete zbytek upéct v troubě (jako kroucené válečky, bochánky nebo obtočené kolem trubiček na kremrole). Po upečení pocukrujte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...