Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hlívový guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 182
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1085 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 130 g
Tuky 34 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Guláš z hlívy ocení vegetariáni, vegani i všežravci, je totiž báječný a jestli do něj dáte maso, je jen na vás. Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky. 

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 400 g
kmín 1 špetka
mletý
paprika mletá pálivá 1 špetka
hlíva 500 g
česnek 2 stroužky
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
chleba tmavý 2 plátky
bez kůrky, nadrobený + k podávání
majoránka (drhnutá)

Postup

1

Ve větším hrnci na oleji orestujte na jemno pokrájenou cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut.

2

Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte.

3

Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte prolisovaný česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte.

4

Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.

5

Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody.

6

Nakonec přidejte majoránku podle chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem jako přílohou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč