Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí na pivu s perníkem
Hovězí na pivu s perníkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí na pivu s perníkem

4/5 Počet hodnocení: 15
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3352 kcal
Bílkoviny 251 g
Sacharidy 249 g
Tuky 144 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedno z belgických národních jídel Carbonade flamande se podobá guláši. Mrkev můžete vynechat, stejně tak vývar, a místo něj použít jen pivo. Hovězí na pivu bude skvělé v obou případech.

Suroviny

přední hovězí vhodné na dušení, nakrájené na kousky (my jsme použili maso z mladého býka)
sůl
pepř
čerstvě mletý
na obalení masa
rostlinný olej 2 PL
nakrájená nahrubo
tymián 3 snítky
pivo 330 ml
belgické pivo typu dubbel (např. Leffe brune, Chimay)
vývar hovězí 250 ml
+ podle potřeby na dolévání
mrkev 3 ks
na špalíky
hořčice dijonská 2 PL
k podávání

Postup

1

Rozehřejte troubu na 150°C. Maso osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou. Ve velkém žáruvzdorném hrnci s těžkým dnem rozehřejte olej a opečte na něm postupně maso dozlatohněda. Maso vyjměte, přidejte do hrnce máslo a vsypte cibuli, posypte ji solí a cukrem na pomalém ohni restujte, až zkaramelizuje. Pokud by příliš tmavla, podlijte ji trošičkou vody a pokračujte v opékání – cibule musí být zlatohnědá, ale ne spálená! Přidejte bobkový list a tymián, vraťte do hrnce maso a zalijte pivem a vývarem, aby bylo maso těsně ponořené.

2

Vložte do trouby a přiklopené duste cca 1,5 hodiny. Pak vyjměte, podle potřeby dolijte vývar a přidejte špalíky mrkve. Perník rozdělte na několik plátků, natřete je hořčicí a namazanou stranou vložte do hrnce. Znovu přiklopte a duste, dokud není maso měkké a perník se v omáčce nerozplyne. Pak vyjměte koření, podle chuti dosolte, dopepřete. Podávejte s hranolky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč