Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrášková polévka s estragonovými knedlíčky
Hrášková polévka s estragonovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrášková polévka s estragonovými knedlíčky

3.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3385 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 455 g
Tuky 105 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytě zelená hrášková polévka rozjasní den v jakémkoli ročním období. S estragonovými knedlíčky navíc zasytí a dodá na jedinečnosti. 

Suroviny

mražený hrášek 3 hrnky
ledový salát ¼ ks
petrželka ½ svazek
hladkolistá, pár lísků si nechejte na ozdobení
+ na pokapání
nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky
nasekané
vývar zeleninový 1 l
+ na pokapání
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicová semínka
nasucho opražená, na posypání
Na knedlíčky
strouhanka 1 hrnek
estragon 2 snítky
nasekané listy
parmazán ¼ hrnku
nastrouhaný
vejce 2 ks
z půl citronu

Postup

1

Na knedlíčky promíchejte strouhanku, estragon a parmazán. Přidejte vejce a citronovou šťávu. Z hmoty vytvořte kouli, v misce ji zakryjte potravinářskou fólií a dejte stranou na 30 minut stát.

2

Poté z hmoty navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky velikosti ořechu a vařte je ve vroucí osolené vodě 25 minut doměkka. Vyjměte a udržujte teplé.

3

Mezitím přiveďte k varu hrnec s vodou a postupně v něm spařte hrášek, nahrubo nakrájený salát a petrželku. Vždy várku vyjměte děrovanou naběračkou, ihned zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a odložte.

4

Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte cibuli, česnek a bobkové listy a na středním ohni opékejte asi 5 minut. Pak přilijte vývar, přiveďte k mírnému varu a povař- te zhruba 5 minut.

5

Z hrnce vyjměte bobkový list a přidejte do něj zblanšírovaný hrášek, salát a petrželku. Přilijte smetanu a rozmixujte na jemný krém. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s knedlíčky, posypané slunečnicovými semínky, můžete ještě zakápnout smetanou a rozpuštěným máslem a ozdobit lístky petrželky.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete dozdobit mikrobylinkami. Ty vypěstujete i doma na parapetu, stačí zasít a počkat, až pár centimetrů povyrostou!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč