Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Husí játra se slaninou a lokšemi
Husí játra se slaninou a lokšemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí játra se slaninou a lokšemi

4.2/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 1-2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1420 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 211 g
Tuky 39 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velikost jater z husy je proměnlivá, mezi víc než dva lidi je ale bohužel ani jako chuťovku nerozdělíte. Kdo má rád vnitřnosti, může si k nim do rendlíku přidat i srdíčko. Chcete-li podávat tuhle delikatesu většímu počtu lidí, nezbývá vám než koupit játra zvlášť – bohužel bývají k dostání převážně mražená.

Suroviny

z 1 husy
anglická, gazdovská nebo jiná kvalitní, na plátky
vývar
nebo voda k podlévání
sůl
pepř
čerstvě drcený
Na lokše
varný typ C
100–150 g podle potřeby
sůl
husí sádlo
na promazání

Postup

1

Začněte lokšemi. Brambory uvařte doměkka ve slupce nebo bez, nejlépe ale den dopředu. Vychladlé brambory oloupejte, prolisujte, na pomoučněném vále k nim přidejte většinu mouky a sůl, vypracujte těsto, podle potřeby dodejte zbývající mouku.

2

Z těsta udělejte váleček, nakrájejte ho na kousky a na pomoučněném vále vyválejte kruhové placky. Nedělejte je průhledné, aby se vám netrhaly.

3

Placky propíchejte nožem a opékejte na suché pánvi (pokud vám na ni opadá mouka, opatrně ji z pánve stírejte ubrouskem, aby se lokše nepřipalovaly). Hotové placky promazávejte husím sádlem, skládejte je na sebe a snažte se je uchovat teplé.

4

V rendlíku rozpusťte máslo, opečte na něm ze všech stran játra a pak je na středním plameni pod pokličkou duste asi 10–15 minut. Podle potřeby je můžete podlít lžící vody nebo vývaru.

5

Pak játra osolte, opepřete a případně doduste doměkka. Zvlášť na pánvi opečte slaninu. Játra nakrájejte a podávejte s lokšemi a slaninou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč