Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Husí kaldoun se šafránem
Husí kaldoun se šafránem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Husí kaldoun se šafránem

3.2/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2711 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 154 g
Tuky 193 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (světlice barvířská čili saflor) polévku neochutí ani neobarví.

Suroviny

NA VÝVAR
husa 1 ks
husí skelet, krk, masitý ořez
husa 200 g
husí droby očištěné
malá
mrkev 1 ks
menší, očištěná
petržel 1 ks
celer ½ ks
pepř kuličky
pár
pár
NA POLÉVKU
máslo 1,5 PL
na drobné růžičky + část květáku na tenké plátky na ozdobení
menší, nakrájená nadrobno
šafrán 1 špetka
sůl
kořenová zelenina 150 g
najemno pokrájené (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtka celeru)

Postup

1

Nejdříve uvařte vývar. Skelet, krk, křídla, veškerý masitý ořez a drůbky vložte do hrnce.

2

Přidejte rozkrojenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkový list, celý pepř, nové koření a zalijte studenou vodou.

3

Uveďte do varu, seberte lžící z povrchu vysrážené nečistoty a vařte na mírném ohni aspoň dvě hodiny.

4

Vývar sceďte, maso oberte, drůbky vyjměte a úhledně nakrájejte. Maso i drůbky dejte stranou. Pokud je vývar hodně mastný, část tuku z povrchu seberte.

5

Na másle opečte nejprve pár plátků květáku na ozdobení, vyjměte je a uchovejte do podávání.

6

Pak na másle v hrnci opečte cibulku doměkka, zaprašte moukou a udělejte světlou jíšku.

7

Zalijte vývarem, přidejte šafrán a sůl a vařte zhruba 15 minut, aby se jíška provařila. Potom přidejte najemno pokrájenou kořenovou zeleninu, růžičky květáku, uchované maso a drůbky.

8

Vařte pár minut, až je zelenina na skus a maso a drůbky se prohřejí.

9

Žloutky dobře rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a nechte prohřát. Ozdobte každý talíř několika plátky opečeného květáku a podávejte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...