Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečné pyré
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 35
Do hodiny Velmi snadné Na 5–6 skleniček o objemu 250 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1380 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 320 g
Tuky 0 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablečné pyré můžete zavařit i zamrazit. Je skvělé jako jablečná přesnídávka pro děti, na snídani do jogurtu, ale využijete ho i do omáček a k masu! Jablečným pyré můžete také nahradit povidla na koláčích či vdolkách. Stejně tak je vyzkoušejte společně se zakysanou smetanou namazat na palačinky či lívance. Další obměny a využití najdete v textu pod receptem.

Suroviny

oloupaná
ze 2 citronů
podle sladkosti jablek

Postup

1

Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce spolu s citronovou šťávou, cukrem a 250 ml vody. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte cca 30 minut, až se jablka začnou rozpadat.

2

Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory (chcete-li v něm nechat pevnější kousky), nebo rozmixujte mixérem dohladka. Ochutnejte a případně přidejte cukr a/nebo citronovou šťávu.

3

Horké plňte do čistých sklenic a otočte je dnem vzhůru. Pro jistotu můžete pyré také sterilovat.

TIPY & TRIKY
Pyré můžete obměnit přidáním koření a dalších přísad. Nebo si z něj připravte jablečné máslo, kterým můžete plnit koblihy či je namazat na muffiny, perník nebo vdolky.

KOŘENĚNÉ Do základního pyré vmíchejte 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku a špetku mletého hřebíčku.

VOŇAVĚJŠÍ Místo šťávy přidejte pár větších kousků citronové kůry, před mixováním kůru vyjměte a pyré nakonec dochuťte čerstvou citronovou šťávou. 

JABLEČNÉ MÁSLO Do rozvařených a rozmixovaných jablek přidejte cukr (3–4 hrnky), 250 ml jablečného octa, 1–2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku a 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku. Za častého míchání zvolna vařte v širokém hrnci cca 2 hodiny, směs lehce zkaramelizuje a ztmavne. Dochuťte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč