Tuhle úžasnou kombinaci jáhel a máku můžete podávat jako hlavní jídlo i jako dezert. A pokud máte doma milovníka vydatných snídaní, není co řešit.
Suroviny
Postup
Nachystejte mák. Lehounce ho nasucho opražte a pak pomelte v mlýnku na mák.
Jáhly uvařte doměkka se špetkou mořské soli v cca 500 ml vody, trvá to asi 20 minut. Nechte je vychladnout a smíchejte s kukuřičnou krupicí a škrobem či pudinkem. Rukama důkladně hněťte, až vypracujete tuhé těsto. Kdyby vám to nešlo, přidejte trošku vody nebo si lehce navlhčete ruce. Z těsta tvarujte malé úzké šišky. Když část jáhel rozmixujete, budou šišky jemnější a kompaktnější. Ale není to nutné.
Šišky krátce povařte ve vroucí osolené vodě. Je důležité vytáhnout je hned, jak vyplavou, aby se nerozvařily. Odložte je, aby vychladly. Pak je opečte na másle s trochou sirupu a lehce zkaramelizujte.
Připravené šišky dejte na talíře, posypte mákem, oslaďte sirupem a ozdobte lístky meduňky nebo máty.