Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahelník s jablky a povidly
Jahelník s jablky a povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahelník s jablky a povidly

4.1/5 Počet hodnocení: 15
Do 75 minut Velmi snadné Na formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2330 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 479 g
Tuky 20 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Staročeský sladký nákyp díky vyváženému složení zastoupí hlavní jídlo. Jáhly dodají energii ze sacharidů, a také bílkoviny, jablka doplní vlákninu. Inspirovali jsme se receptem na jahelník Hanky Zemanové, který převzala blogerka Kitchenette: původní sušené švestky, které je třeba namáčet, pro zjednodušení nahradila domácími povidly. Recept na jahelník s jablky a povidly můžete obměnovat: kaši uvařte v jablečné šťávě, a pokud máte zásoby, přidejte k jablkům nasekané vlašské ořechy.

Suroviny

jáhly 150 g
nevařené
mléko 750 ml
sůl 1 špetka
nahrubo nastrouhaná
škrob 3 PL
kukuřičný
mletá
propláchnuté
med 6 PL
nebo podle chuti
švestková povidla 200 g
nejlépe domácí
na vymazání
na posypání

Postup

1

Uvařte jáhlovou kaši. Jáhly několikrát propláchněte horkou vodou. Mléko nalijte do hrnce, dejte vařit a přidejte proprané jáhly a špetku soli. Vařte na mírném ohni 25 minut, občas promíchejte, zvlášť ke konci se jáhly mohou připalovat.

2

Mezitím, co se vaří kaše, jablka promíchejte se škrobem, skořicí a rozinkami a dejte stranou. Jakmile má jáhlová směs kašovitou konzistenci, stáhněte z ohně a přidejte med. Nechte vystydnout, ale ne úplně – jakmile kaše ztuhne, hůř se s ní pracuje.

3

Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte formu máslem, na dno rozetřete zhruba třetinu jáhlové kaše, potřete polovinou povidel, na povidla navrstvěte všechna jablka a rozetřete zbylá povidla. Náplň uzavřete zbylou jáhlovou kaší a uhlaďte. Dejte péct na 40 minut, ke konci pečení na chvíli zapněte gril, povrch jahelníku tak zezlátne.

4

Po upečení vyndejte z trouby. Nechte chvíli zchladnout, jahelník vyjměte z formy a posypte moučkovým cukrem. Podávejte nejlépe ještě teplý. Druhý den bude chutnější, když jej před podáváním lehce prohřejete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč