Můžete sáhnout jak po buclatější jarní cibulce, tak po mladé lahůdkové cibulce, jaká je k dostání třeba na farmářských trzích. Podle velikosti cibulek uzpůsobte dobu strávenou na žáru – tenké cibulky se rychle pálí.
Suroviny
Postup
Rozpalte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu. Položte na žár papriky, rajče a česnek (pokud máte obavy, že stroužky propadnou mřížkou, zabalte je do alobalu a grilujte o pár minut déle), dokud na zelenině nenaskáčou puchýřky a dužina nezměkne – trvá to 8 minut. Nechte pár minut vychladnout, pak stáhněte slupku z paprik a rajčete, česnek vymáčkněte ze slupky a vše nasekejte nahrubo.
Mandle a ořechy nasypte v jedné vrstvě na plát alobalu a založte na něm vyšší okraje. Položte alobal na gril a opražte ořechy s mandlemi asi 2–4 minuty dozlatova. Na grilu opečte i chleba a natrhejte ho na sousta.
Nasekané papriky, česnek a rajče vložte do mixéru nebo sekáčku. Přidejte opražené ořechy a mandle, chléb, ocet, oba druhy mleté papriky a papričky piquillo. Rozmixujte nahrubo. Vlijte 5 lžic olivového oleje a mixujte dohladka. Přendejte do misky.
Cibulky potřete olejem a grilujte 20–30 minut, aby změkly. Na grilu zčernají, ale je to v pořádku, jen tak budou uvnitř hotové. Ogrilované cibulky zabalte pevně do alobalu a nechte 15 minut odpočinout – pomocí páry se uvnitř ‚dodusí‘ doměkka.
Před podáváním odstraňte nejspálenější vrstvu, osolte a jezte s omáčkou romesco.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.