Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Měsíční jídelníček ve španělském rytmu: 30 jídel, která vám rozproudí krev v žilách

Měsíční jídelníček ve španělském rytmu: 30 jídel, která vám rozproudí krev v žilách
ZDROJ: Apetit

Když vám v průběhu turistických výprav španělskými uličkami vyhládne, na každém rohu na vás čekají tapas. Větší hlad pak s chutí zaženete paellou, gazpachem nebo mnoha pokrmy z ryb a plodů moře, které si podle našich receptů můžete snadno připravit i doma.

Španělská kuchyně je provázaná s Portugalskem, Francií a především Latinskou Amerikou, kterou Španělé kolonizovali. Přivezli si odtud fazole, papriky a další suroviny, které se staly součástí tamní gastronomie.

  • Španělé milují jídla z jednoho hrnce, ostřejší chutě, ryby a mořské plody, zeleninu všechno druhu (nejvíce pak rajčata a papriky), rýži, fazole a vejce. Jako koření používají mletou papriku, kurkumu, fenykl, šafrán i římský kmín. Mezi oblíbené bylinky patří tymián, oregano či petržel.

Jamón k snídani i na odpolední tapas

Jamón [chamón] je tradiční španělská sušená šunka, která se dělí na dva základní druhy: jamón ibérico a jamón serrano.

  • Zatímco jamón ibérico neboli iberská šunka se vyrábí z masa černého prasete, jamón serrano neboli horská šunka se zpracovává z bílého prasete a suší se v horském chladném vzduchu. Doba sušení se pak u všech druhů sušených mas pohybuje v rozmezí 8 – 36 měsíců.

A jak si jamón nejraději vychutnávají španělé? Ideální kombinaci tvoří jamón s opečeným chlebem, který ve Španělsku můžete ochutnat v mnoha podobách od toustového chleba (pan de molde) přes malý pšeničný chléb pečený v peci na dřevu (panecillo) až po krajíc hutného pšeničného chleba (rebanada de pan).

K obědu či večeři jednoznačně paellu

Paella [paejja] je španělské národní jídlo, které můžete ochutnat nejen v restauraci, ale i jako street food na trhu. Základem paelly je rýže (La Bomba, Albufera, Senia). 

  • Paella byla původně skromným jídlem zemědělců, kteří do ní přidávali vše, co měli po ruce. Například rajčata, cibuli, zelené fazole či hlemýždě. Výjimkou nebylo ani kachní, králičí nebo kuřecí maso.
  • Dnes se připravuje na různé způsoby. Do receptů se v průběhu generací dostaly různé druhy mořských plodů, ale i klobásy chorizo

Další tradiční španělské pokrmy

  • Gazpacho [čti gaspačo] – zeleninová polévka, které vévodí rajčatová chuť, podávaná za studena na osvěžení v horkých dnech.
  • Tortilla de patatas neboli bramborová tortilla – 2-3 cm vysoká placka připravovaná z vajec, brambor a cibule.
  • Calderada de pescado [čti kalderada de peskado] je kotlíkové jídlo připravované z čerstvých ryb, zeleniny a brambor. Jedinečnou chuť tomuto pokrmu dodává šafrán a bobkový list.
  • Migas je španělská obdoba knedlíků s vejci. Základem je tortilla, která je natrhaná na kousky a smaží se s vejci a rajčaty. Migas znamená v překladu strouhanka.
  • Fabada je španělský fazolový guláš, do kterého patří sušená šunka a klobása.
  • Pimientos de Padron jsou smažené zelené papričky.
  • Croquetas neboli krokety se ve Španělsku připravují ve tvaru válečku. Jsou z bramborového těsta a uvnitř ukrývají šunku.

Sladké španělské mámení

Španělé si rádi pochutnají na sladkém. Mezi oblíbené dezerty patří křupavé churros, cukrovinka turrón, nebo flan

  • Churros – sladké křupavé tyčinky chuťově připomínají koblížky. Připravují se vytlačením těsta do rozehřáté pánve s olejem. Hotové churros můžete ještě horké obalit v cukru. Podávají se v kornoutku a máčí se v rozehřáté čokoládě.
  • Turrón – španělská cukrovinka, která se vzhledem i chutí podobá tureckému medu. Španělé si turrón zpravidla vychutnávají v období Vánoc.
  • Flan de la casa – pudinkový dezert z vajec, cukru a mléka. 

Vychutnejte si španělské pokrmy v mnoha podobách. Inspiraci najdete v receptech pod tímto článkem.

Zdroje informací: Tasty, Eating Well, BBC, Apetit

Skryt pre seznam