Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.5/5 Počet hodnocení: 238
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 799 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 60 g
Tuky 41 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tuto studenou zeleninovou polévku původem ze Španělska má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.

Suroviny

rajče 600 g
nadrobno
střední
česnek 3 stroužky
olivový olej 3 PL
suché
vinný ocet bílý 2 PL
červený
sůl
pepř
čerstvě mletý černý
cukr
na dochuť
worcesterská omáčka
pár kapek na dochucení
Na ozdobu
chleba bílý 4 plátky
a 2 lžíce olivový olej na opečení

Postup

1

Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody.

2

Potom je vyjměte (snadno to jde děrovanou naběračkou), oloupejte a pokrájejte na drobno.

3

Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu.

4

Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka.

5

Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.

6

Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

7

Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut).

8

Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

04.08.2017 11:52

Skvělé! V horku přijde k chuti.

04.08.2017 22:17

***

19.07.2015 19:09

Vynikající! Přesně takto chutnající gazpacho jsem hledala!