Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí kotletky s bramborovo-květákovou kaší a zeleninou
Jehněčí kotletky s bramborovo-květákovou kaší a zeleninou
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Jehněčí kotletky s bramborovo-květákovou kaší a zeleninou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4592 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 219 g
Tuky 310 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V našich končinách se jehněčí maso stále netěší takové oblíbě jako v zahraničí. A je to škoda! Dobře připravené jehněčí je opravdová lahůdka. Tentokrát jsme se šťavnaté jehněčí kotletky rozhodli doplnit bramborovo-květákovou kaší, fazolkami, růžičkovou kapustou, mrkví a brokolicí. Skvělý nedělní oběd, co říkáte?

Suroviny

olivový olej 1 PL
koření dukkah 2 PL
vývar hovězí 500 ml
Na kaši
moučnaté (varný typ C), oloupané a nakrájené na kostky
sůl
může být i mražený
mléko 120 ml
ohřáté
čerstvě nastrouhaný
Na zeleninu
fazolky zelené 120 g
zbavené stopek
sůl
růžičky rozpůlené
nejlépe stonková, dole seříznutá
mrkev 3 ks
oloupaná a zpracovaná spiralizérem na nudle či nakrájená na dlouhé nudličky
olivový olej 1 PL

Postup

1

Na kaši vařte brambory v hrnci s osolenou vodou zhruba 20 minut doměkka, na posledních cca 5–10 minut přidejte květák (podle velikosti růžiček a toho, zda je mražený). Pak je slijte, nechte krátce okapat v cedníku a pěkně zatepla rozšťouchejte s horkým mlékem a máslem dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem. Udržujte teplé.

2

Mezitím v hrnci s vroucí osolenou vodou vařte fazolky 5–6 minut skoro doměkka. Zhruba v půlce přidejte kapustu a brokolici. Slijte a nechte okapat v cedníku. Mrkev opékejte v nepřilnavé pánvi na oleji na středním ohni 4–5 minut.

3

Kotletky osušte papírovými utěrkami, potřete olejem a vetřete do nich koření dukka. Opékejte v nepřilnavé pánvi na středním až silném ohni 3–4 minuty z každé strany. Pak je vyjměte, volně zakryjte alobalem a udržujte teplé. Ztlumte oheň pod pánví a rozehřejte v ní máslo, zaprašte moukou a za stálého míchání ji opékejte 1—2 minuty, aby se mírně zabarvila. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, nepřestávejte míchat a na mírném ohni 10 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Dochuťte.

4

Kaši rozdělte na talíře a položte na ni kotletky. vedle naaranžujte zelenou zeleninu i mrkev. Podávejte přelité omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...