Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelová zmrzlina s mořskou solí
Karamelová zmrzlina s mořskou solí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelová zmrzlina s mořskou solí

4.2/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4186 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 215 g
Tuky 326 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samotná karamelová zmrzlina je vynikající. Sladká, smetanová, hedvábná... Pokud ale přidáte mořskou sůl změní se v opravdu nadpozemský zážitek! Kombinace sladkého a slaného je totiž silně návyková. Dejte si na výběru soli skutečně záležet a použijte kvalitní, skvělá je třeba bretaňská sůl z Guérande, solný květ z Mallorky nebo uzená maldonská, která dodá mírně kouřový nádech.

Suroviny

mléko 300 ml
pokojová teplota
sůl mořská 4 g

Postup

1

Do rendlíku nalijte 250 ml smetany a přiveďte těsně pod bod varu. Udržujte ji dostatečně teplou – díky tomu se pak snáze spojí s karamelem. Smetanu můžete ohřát také v mikrovlnné troubě. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, v níž se bude zmrzlina později chladit, a navrch mísy položte síto.

2

Do hrnce se silným dnem vsypte tenkou vrstvu cukru, asi tak 2 lžíce, a na mírném ohni zahřívejte. Když se cukr začne rozpouštět, vsypte další dávku a takto postupujte, až cukr spotřebujete všechen. V průběhu můžete karamel míchat malými kroužky: cukr se většinou rozpouští rychleji ve středu než po okrajích, mícháním pomůžete rovnoměrnému rozpouštění.

3

Jakmile je všechen cukr v hrnci, nechte karamel dojít do jantarové barvy. Hlídejte, aby se nespálil! Navlékněte si kuchyňskou rukavici a chráněnou rukou opatrně přilévejte horkou smetanu – karamel bude bublat a prskat. Míchejte. Když karamel pojme smetanu, přilijte mléko. Pokud se v karamelu udělaly tvrdé hrudky, nic se neděje – ztlumte oheň a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Občas zamíchejte. Vsypte sůl.

4

V další míse rozšlehejte žloutky. Část vřelé karamelové směsi vlijte pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s karamelovou směsí, vlijte vše zpátky do hrnce.

5

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

6

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže. Před podáváním nechte povolit.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...