Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘
Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4970 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 284 g
Tuky 378 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štrúdl ve formě zmrzliny? Ano! Představujeme vám naši novou sladkou závislost...

Suroviny

Na zmrzlinu
střední, kysalá (např. Granny Smith)
hnědý cukr 180 g
mletá
mléko 180 ml
Na dokončení
rozválené
hnědý cukr
na posypání
mletá, na posypání
podle našeho receptu (viz odkaz v postupu) nebo kupovaná

Postup

1

Na zmrzlinu oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo a přisypte 30 g cukru. Jakmile se máslo a cukr rozpustí, přidejte jablka a skořici. Občas míchejte a na mírném ohni vařte, až jablka změknou, neměla by se ale rozpadat. Odstavte a nechte vychladnout.

2

Do hrnce nalijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr. V míse rozšlehejte žloutky. Obsah hrnce zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do hrnce.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte a vlijte přes síto do čisté mísy. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice.

4

Do vychlazené směsi přidejte polovinu podušených jablek, citronovou šťávu podle chuti a společně rozmixujte. Druhou polovinu jablek ponechte zatím v celku stranou. Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vložte zbylá podušená jablka. Uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte úplně zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a jablka vložte při posledním promíchání zmrzliny.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

5

Na dokončení rozehřejte troubu na 200°C. Listové těsto rozviňte a vykrájejte z něj obrácenou skleničkou či formičkou kolečka o průměru cca 7 cm (počítejte dvě kolečka na každou porci). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte hustě vidličkou, aby se v troubě příliš nenafoukla, posypte cukrem a skořicí a upečte dozlatova. Nechte vychladnout.

6

Před podáváním nechte zmrzlinu povolit. Kleštěmi na zmrzlinu naberte hezký kopeček, položte jej na upečené kolečko listového těsta, přiklopte dalším kolečkem, navrch dejte opět kopeček zmrzliny a celý dezert polijte karamelovou omáčkou. Ihned podávejte.

[[nid:39819]]

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...