Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč se zakysanou smetanou a rybízem
Koláč se zakysanou smetanou a rybízem
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Koláč se zakysanou smetanou a rybízem

4.2/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na plech 30 x 40 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5331 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 670 g
Tuky 212 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přes léto se kynuté koláče všeho druhu neobejdou bez pořádné porce čerstvého ovoce. Rybíz je pro svou intenzivní kyselou chuť ideálním kandidátem, protože s sladkým těstem a náplní tvoří dokonalý kontrast. Tentokrát jsme ho místo oblíbeného tvarohu spojili i s jemnější zakysanou smetanou, výsledek je fenomenální.

Suroviny

+ na poprášení
droždí čerstvé 21 g
1/2 kostky
mléko 180 ml
vlažné
změklé
Na náplň
s obsahem tuku aspoň 20 %
vejce 3 ks

Postup

1

Mouku nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Promíchejte jej s 1–2 lžícemi mléka, 1 lžící cukru a přihrňte trošku mouky z okrajů důlku. Přikryjte mísu a nechte cca 15 minut vzejít kvásek. Jak bude kvásek napěněný, vlijte zbylé mléko, přidejte zbytek cukru a změklé máslo a vypracujte pomocí robotu s hnětacím hákem nebo vařečkou hladké těsto. Zakryjte a nechte asi 45 minut kynout.

2

Otrhejte bobulky rybízu, omyjte je a nechte dobře okapat.

3

Troubu předehřejte na 200 °C. Plech 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na pracovní ploše poprášené moukou na obdélník o rozměrech plechu a přeneste jej na plech. Prsty těsto urovnejte a vmačkejte do rohů tak, aby plech pěkně vyplnilo. Těsto zakryjte volně utěrkou a znovu nechte cca 15 minut kynout.

4

Mezitím utřete zakysanou smetanu s tvarohem, cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Natřete polovinu směsi na těsto, posypte rybízem a zakryjte druhou polovinou náplně.

5

Koláč pečte v předehřáté troubě 40–45 minut. Krájejte vychladlý.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...