Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Konfitovaná kachní stehna
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4534 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 52 g
Tuky 438 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Konfitování je pomalé pečení v pořádné vrstvě tuku. Patří do repertoáru dobrých restaurací, ale snadno ho zvládnete i doma. Vyzkoušet si to můžete rovnou na tomto receptu – konfitovaná kachní stehna jsou skvělou příležitostí, jak si tuto techniku osvojit. Připravte si nedělní kachnu tak trochu jinak, avšak raději s dostatečným časovým předstihem.

Suroviny

tymián 1 svazek
česnek 1 palice
neoloupaná
sádlo 300 g
kachní nebo husí
Na naložení
sůl 3 PL
třtinový cukr 1 PL
demerara
pepř celý 1 ČL
tymián 1 ČL

Postup

1

Do pekáče nebo zapékací mísy narovnejte stehna řezem (masem) vzhůru.

2

Promíchejte všechny přísady na naložení a rovnoměrně jimi posypte maso. Pak ho zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladničce. Druhý den předehřejte troubu na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C. Stehna vyjměte z pekáčku, omyjte je pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Omyjte a osušte i pekáček či mísu.

3

Omytá stehna rozložte do pekáčku, teď kůží nahoru. Ideální je, když jsou naskládaná celkem natěsno. Vložte mezi ně snítky tymiánu a vtiskněte neoloupané stroužky česneku.

4

Jemně ohřejte sádlo, aby bylo tekuté (buď na mírný výkon v mikrovlnné troubě, nebo ho lze postavit do rendlíčku s horkou vodou), a přelijte jím rovnoměrně stehna.

5

Nádobu natěsno zakryjte alobalem a dejte péct do rozehřáté trouby na 3 hodiny.

6

Vyjměte z trouby, nechte zchladnout a stehna opatrně vyndejte z tuku.

7

Výpek přeceďte přes jemné sítko. Nechte tuk usadit u hladiny, pak ho slijte zvlášť od šťávy. (Jestli stehna uchováváte na později, dejte je do čisté nádoby a zalijte slitým sádlem. Zakrytá vydrží v chladničce 3 týdny, v mrazáku 2 měsíce. Pak z nich seškrábněte sádlo a pokračujte dál podle receptu.)

8

Podáváte-li stehna hned, zvyšte teplotu v troubě na 220/200 °C, rozložte je na plech kůží nahoru a pečte okolo 30 minut dozlatova a dokřupava (z chladničky či mrazáku to bude trvat zhruba o 5–10 minut déle). Konfitovaná stehna podávejte s prohřátou šťávou a bramborovými knedlíky nebo šiškami.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit i husí stehna, pečení bude o něco delší.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...