Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kopřivová velikonoční nádivka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 67
Do 90 minut Snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5301 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 412 g
Tuky 237 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší velikonoční nádivka se bez mladých čerstvých kopřiv rozhodně neobejde. Na jejich sběr si vezměte rukavice – ale jakmile kopřivy spaříte, je po štiplavosti. Ale do receptu můžete přidat i další zelené bylinky a natě (pažitku, petrželku, libeček nebo třeba mladé lísky pampelišky). Klasická velikonoční nádivka uspokojí chutě nejednoho koledníka, ale můžete ji podávat také jako rychlou a sytou večeři. Pokud jste tuto staročeskou pochoutku nikdy nejedli, pak recept na nádivku doporučujeme vyzkoušet – budete mile překvapeni!

Suroviny

z předešlého dne
vejce 8 ks
kopřiva 400 g
mladá
česnek 4 stroužky
majoránka (čerstvá)
pažitka
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
bylinky 1 PL
sušené (např. majoránka)
olej 2 PL
na vymazání formy

Postup

1

Uzené maso uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2

Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.

3

Cibuli a stroužky česneku oloupejte. Připravenou směs promíchejte a ochuťte nadrobno nasekanou cibulí, utřeným česnekem, majoránkou, nasekanou pažitkou, solí, pepřem a bylinami. Nakonec vmíchejte olej a sníh.

4

Připravenou směs přesuňte do vymazané formy, povrch uhlaďte a pečte při 180 °C asi padesát minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná zatepla i zastudena.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Apetit magazín

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč