Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koprová omáčka z Apetit pikniku
Koprová omáčka z Apetit pikniku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koprová omáčka z Apetit pikniku

4.7/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6481 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 573 g
Tuky 314 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náš food stylista Marek Všetečka zvládne uvařit dokonalou koprovou omáčku i poslepu. Nebo třeba na pódiu před zraky stovek diváků jako to předvedl na Apetit pikniku. Oblíbenou klasiku s pošírovaným vejcem připravil rovnou se třemi přílohami – šťouchanými bramborami, knedlíčky a polentou. Všechny porce zmizely rychleji, než bys řekl švec! A všichni se shodli na jediném – lepší koprovku ještě nejedli. 

Náš tip: Připravte si například i koprovou omáčku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

1/4 kostky
vývar hovězí 500 g
mléko 300 g
ocet 40 ml
kopr ½ svazku
čerstvý
sůl
pepř bílý 1 špetka
Na polentu
polenta 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhaný
strouhaný
vejce 1 ks
prošlehané
Na knedlíčky
housky 5 ks
na kostičky
mléko 100 ml
sůl
nasekaný
strouhaný
mandle plátky 3 PL
nadrobno pokrájené
vyšlehaný do sněhu
Dále k podávání
vejce 8 ks
nahniličko nebo pošíravaná

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo, zasypte moukou a umíchejte světlou jíšku. Zašlehejte vývar tak, aby vznikl hladký krém bez hrudek, přilijte mléko a nechte za občasného míchání zhruba 15–20 minut zvolna provařit. 

2

Ocet dejte do malého rendlíčku, přiveďte k varu a vypněte. Zašlehejte do omáčky a poté zašlehejte i smetanu. 

3

Snítky kopru otrhejte a pokrájejte. Vsypte do omáčky a dochuťte ji cukrem, solí a špetkou bílého pepře.

4

Na knedlíčky nakrájejte 5 housek na kostičky, vsypte do mísy, přidejte 1 žloutek prošlehaný se 100 ml mléka, sůl, trochu nasekaného kopru, špetku muškátového oříšku a nadrobno pokrájené 2–3 lžíce plátků mandlí. Přidejte sníh z 1 bílku. Jemně promíchejte, tvarujte knedlíčky, skládejte na plech vyložený pečicím papírem a 8–10 minut pečte při 170 °C, jen aby zezlátly.

5

Polentu (cca 250 g) uvařte dle návodu na obalu. Osolte, opepřete, vmíchejte dvě lžíce parmazánu a špetku muškátového oříšku. Nechte lehce zchladnout a vmíchejte 1 prošlehané vejce. Polentovou kaši rozetřete na plech vyložený pečicím papírem na tloušťku cca 1 cm a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 175–180 °C, jen aby začala zlátnout. 

6

Omáčku podávejte s vejcem, šťouchanými bramborami, knedlíčky a na kostky nakrájenou polentou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...