Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na červeném víně à la boeuf bourguignon

3.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2505 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 268 g
Tuky 72 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se slavným receptem na hovězí po burgundsku a použili ho na jemné králičí maso. Výsledek je fenomenální!

Suroviny

olivový olej 3 PL
slanina 100 g
nakrájená na nudličky
bez hlavy, cca 1,8 kg, naporcovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
velká, nakrájená na klínky
mrkev 4 ks
na šikmé špalíky
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky + lístky na ozdobení
česnek 5 stroužků
nadrobno
tymián 4 snítky
čerstvý + odrhnuté lístky k podávání
rozmarýn 1 snítka
čerstvý
suché (takové, jaké byste s chutí pili)
vývar 500 ml
kuřecí, králičí nebo zeleninový
menší hnědé, podle potřeby nakrájené

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu 1 lžíci oleje a opékejte na něm slaninu, aby pustila tuk. Vložte osolené králičí díly a opečte je ze všech stran dozlatova. Vyjměte je na talíř (je-li v kastrolu příliš mnoho tuku, odeberte přebytečný a ponechte asi 2–3 lžíce), vsypte cibuli a opečte ji dosklovita. Pak přidejte mrkev, řapíkatý celer, česnek, tymián a rozmarýn. Osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut. Vmíchejte rajský protlak, vložte zpátky králíka, zalijte vše červeným vínem, nechte ho krátce odpařit, pak vlijte vývar, přidejte bobkové listy, přiklopte a duste na mírném ohni asi 1,5 hodiny (králík by měl být měkký a maso by mělo jít snadno od kostí).

2

Mezitím v pánvi rozpalte zbývající olej, zmírněte oheň a orestujte na něm žampiony doměkka a dozlatova; trvá to asi 10 minut. Osolte, opepřete a odložte stranou.

3

Do hotové omáčky s králíkem vmíchejte žampiony a povařte ještě asi 10 minut. Před podáváním odstraňte snítky bylinek a bobkové listy. Podávejte s bramborovou kaší nebo s pečivem, ozdobené celerovými lístky.

NĚCO NAVÍC
Základ pokrmu můžete postupně připravit na pánvi, potom všechno zkompletovat do pekáče a v něm zakryté dusit v troubě při 180°C cca 2 hodiny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Komentáře

30.09.2021 18:22
😋

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...