Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce
Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na smetaně à la zajíc podle Viléma Vrabce

4.4/5 Počet hodnocení: 75
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3458 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 158 g
Tuky 281 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králík na smetaně – klasika, která tady nesměla chybět! Omáčka není zahuštěna moukou, takže pokud ji doplníte vhodnou přílohou (např. bezlepkovým knedlíkem nebo bramborem), mohou si na naší moderní verzi pochutnat i celiaci. Králík na smetaně à la zajíc je luxusní nedělní oběd, o jehož recept se s vámi rádi podělíme.

Suroviny

očištěné porce
slanina 100 g
sůl
cukr 1 špetka
jalovec 3 kuličky
máslo 100 g
lze nahradit sádlem
kořenová zelenina 300 g
mrkev, petržel, celer – všechna zelenina nakrájená na plátky
na plátky
citron ½ ks
pepř 12 kuliček
nové koření 6 kuliček
tymián
trocha
vývar 600 ml
z králičích kostí (hlav), lze nahradit drůbežím vývarem
k podávání

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

Králičí díly protáhněte nudličkami slaniny (tenhle krok můžete vynechat a slaninu přidat až do zeleninového základu), osolte a potřete roztlučeným jalovcem.

3

V pekáči na tuku (teď můžete přidat slaninu) zpěňte kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. (Koření a bylinky můžete zavázat do kousku gázy a přidat až s masem, lépe se pak vyndavají.) 

4

Do základu vložte připravené porce králíka a zvolna upečte v troubě doměkka, trvá to asi 50 minut až hodinu. Porce masa obracejte, podle potřeby podlévejte vývarem. Měkké maso vyjměte, dejte do kastrolu a odložte na teplé místo.

5

Šťávu se zeleninou trochu poduste, vylovte bobkový list, tymián a co nejvíc kuliček koření. Vlijte smetanu a rozmixujte, podle potřeby nařeďte vývarem. Omáčku okyselte citronovou šťávou, případně dosolte či doslaďte.

6

Proceďte na králíka do kastrolu a dobře prohřejte. Podávejte s houskovým knedlíkem.

NĚCO NAVÍC
Na kynutý knedlík do mísy nalijte 250 ml mléka a oslaďte 2 lžičkami krupicového cukru, nadrobte do něj 30 g čerstvého droždí, posypte 2 lžícemi polohrubé mouky, zamíchejte a nechte v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Pak do něj vmíchejte 2 vejce o pokojové teplotě, 2 lžičky soli a postupně přisypte cca 300–400 g hrubé a 300–400 g polohrubé mouky, aby vzniklo tužší vláčné těsto (možná nespotřebujete všechnu mouku). Těsto poprašte moukou a nechte hodinu kynout přikryté utěrkou. Do těsta zapracujte 2 housky, nakrájené na kostičky, rozdělte ho na 3–4 díly a vytvarujte šišky. Nechte je 15 minut stát na pomoučněném válu a pak je vařte na pařáku 14 minut bez obracení. Uvařené knedlíky propíchejte špejlí a nakrájejte nití na plátky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...