Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obalované králičí řízky
Obalované králičí řízky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obalované králičí řízky

4.8/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3552 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 391 g
Tuky 70 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králíka na smažení můžete marinovat vykostěného, anebo porce králíka s kostí napřed povařit – jako my.

Suroviny

2 králíci – naporcovaní (obvykle se oddělují nohy a hřbet se dělí na 2–3 kusy)
vejce 4 ks
mléko 125 ml
čerstvé, nastrouhané na strouhanku
olej
na smažení, např. řepkový nebo slunečnicový
klínky k podávání
majonéza
aïoli – česneková majonéza (viz Něco navíc)
Na vaření
šalvěj 5 lístků
česnek 1 hlava
stroužky oloupané
kvalitní
vývar kuřecí 500 ml

Postup

1

Do velkého hrnce vložte králičí porce a přísady na vaření. Přilijte vodu, aby byl králík potopený. Zahřejte na středním ohni a přiklopené tak, aby mohla unikat pára, vařte asi 1,5 hodiny do změknutí masa.

2

Králíka vylovte a nechte zchladnout; vývar sceďte (lze ho zamrazit na později – hodí se tam, kam drůbeží vývar).

3

Porce obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s mlékem a v prosáté strouhance. 

4

Ve vyšší vrstvě oleje zahřátého na 190 °C (kostka chleba v něm zezlátne za půl minuty) řízky 3–4 minuty smažte dozlatova. Osušte na papírových utěrkách a podávejte s česnekovou majonézou a citronem.

NĚCO NAVÍC
Na česnekovou majonézu prošlehejte v robotu 4 žloutky, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 stroužek česneku, rozdrcený, a 2 lžíce citronové šťávy, aby vznikla stejnoměrná směs. Pak opatrně přilévejte 500 ml olivového oleje a stále šlehejte, až vznikne hustá majonéza.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...