Namusejí být zrovna Vánoce, abyste se mohli připravit rybí polévku. Vyzkoušejte třeba tuhle krémovou s uzeným pstruhem!
Suroviny
Postup
V 1 litru osolené vody nebo zeleninového vývaru vařte rybí odřezky asi 30 minut. Během vaření sbírejte pěnu. Přeceďte, vývar i maso uchovejte a nechte vychladnout. Maso oberte a zbavte kostí.
Na másle opékejte celer, pórek, bobkový list a brambory asi 5 minut. Zaprašte moukou a míchejte ještě minutu. Zalijte připraveným vývarem, promíchejte a vařte 10 minut nebo až budou brambory měkké.
Zjemněte smetanou, vložte špenát, obrané rybí maso, kousky uzeného pstruha a už jen prohřejte. Osolte a opepřete podle chuti.
NĚCO NAVÍCJak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.