Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Biryani s kuřetem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 23
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3738 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 474 g
Tuky 136 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Chtěli jsme návštěvníkům 7. Apetit pikniku nabídnout něco z tradiční indické kuchyně. Můj přítel Abhijeet Sawanni je z Indie, před několika lety se přistěhoval do Prahy a pracuje tu jako kuchař,“ prozradila Markéta Jahnová. Úžasné biryani Abhijeeta a Markéty jste mohli ochutnat u stánku Dillí6. A teď si recept na indické biryani můžete vyzkoušet i u vás doma.

 

Suroviny

rýže basmati 450 g
rostlinný olej 5 PL
kardamom 4 tobolky
zelený
kardamom 2 tobolky
černý
skořice 1 svitek
badyán 2 hvězdičky
fenyklová semínka 2 ČL
římský kmín 1 ČL
střední, na kostičky
česnek 6 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
nadrobno
středně velká, na kostičky
kuře 400 g
směs prsních a stehenních řízků, na kostky
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 2 ČL
garam masala 2 ČL
sůl
máta
čerstvá, podle chuti
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
ghí 2 PL
přepuštěné máslo (nemusí být)

Postup

1

Rýži namočte alespoň na hodinu do studené vody.

2

V hrnci rozpalte na středním plameni olej, vsypte všechno celé koření až po kmín a opékejte, dokud se nerozvoní. Vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte, až cibule zhnědne. Nakonec přidejte rajčata a vše vařte 10 minut. Základ je uvařený, když rajčata změknou a olej se začne usazovat na povrchu. Základ by měl být hustý a mít konzistenci pasty.

3

Do základu vložte kuřecí kousky, přisypte zbylé koření a za častého míchání duste pod pokličkou zhruba 10–20 minut.

4

Mezitím slijte namočenou rýži a uvařte ji v dostatečném množství vody. Osolte podle chuti.

5

Když je kuře uvařené, vmíchejte do směsi jogurt, nadrobno nakrájenou čerstvou mátu a koriandr, na závěr můžete vmíchat ghí.

6

Uvařenou rýži smíchejte s kuřecím masem a omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Biryani lze podávat s jogurtovo-okurkovou rajtou, s čatní anebo s chilli pastou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...