Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě

Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě
ZDROJ: Azmaan Baluch/Unsplash

Lahodná, kořeněná, pestrá, rozmanitá – to jsou slova, kterými se labužníci snaží vystihnout indickou kuchyni. Každému nabízí zážitek nepřeberných chutí a vůní. Ať už holdujete masu, nebo nikoliv, recepty z Indie vás uspokojí. Možná vás zpočátku zaskočí svou pálivostí, tu si ale každý může upravit podle sebe.

Rozlehlá Indie je druhou nejlidnatější zemí na světě, a tak je pochopitelné, že se tradiční indické pokrmy připravují v každé části trochu jinak. Významným rozdílem je použití masa na severu a jihu země.

  • V severoindickém jídle běžně najdete drůbeží a jehněčí maso jako základ pro kari a kebab.
  • Jihoindické pokrmy naopak bohatě využívají luštěniny, zeleninu a rýži a zaujmou tak více vegetariány.
  • I přes tyto výrazné odlišnosti najdeme něco, co recepty indické kuchyni propojuje a současně jim dává neuvěřitelnou rozmanitost. Tím spojujícím prvkem je nekonečné množství koření a jejich kombinace, z nichž každé přináší na talíř jedinečnou chuť.

 

Proč si zamilovat indická jídla 

Rozmanitost chutí a vůní 

Kořeněné, výrazné, bohaté, návykově chutné. Za tyto přívlastky vděčí především již zmiňované pestré škále koření. Díky použití kurkumy, kardamomu, badyánu, kajenského pepře a dalších výrazných ingrediencí se vám výsledné chuťové kombinace neodmyslitelně spojí s indickou kuchyní.

Nasytí vegetariány i masožrouty 

Vegetariáni si přijdou na své především v kuchyni jižních oblastí Indie. Většina receptů stojí na základu z luštěnin, které ochucuje koření a další přísady. Zelenou zde mají také mléčné výrobky. K oblíbeným přísadám patří jogurt, přepuštěné máslo ghí a sýr paneer.

Masu se naopak nevyhýbá kuchyně indického severu. Zde se běžně vaří z kuřecího, jehněčího či vepřového, na talíři ale nikdy nenajdete hovězí – kráva v Indii patří k posvátným zvířatům.

Přirozeně bez lepku

Vyhýbáte-li se lepku, v indické kuchyni najdete výborného spojence. Většina indických jídel nepoužívá k zahuštění mouku, hustší konzistence se častěji dosahuje rozvařením luštěnin nebo 

zeleniny. Jako přílohu zvolte rýži. Oblíbené placky čapatí nebo nadýchané naan z knutého pšeničného těsta pro vás bohužel nejsou, zato můžete ochutnat čočkové palačinky dosa nebo křupavé papadam z luštěninové mouky.

Z jednoho stolu

Pokud se vám stává, že si v restauraci nemůže vybrat a potom závidíte spolustolovníkům jejich volbu, indická kuchyně je vaše výhra. Před vámi se ve stejný okamžik objeví spousta misek a táců s různými druhy jídel, která můžete libovolně ochutnávat a kombinovat. 

Neformální hodování

Indové rádi jedí rukama, k nabírání jídla používají nejrůznější placky, do kterých zručně balí jak maso a omáčku, tak rýži a další ingredience. Odložte příbor a vyzkoušejte to také.

Zdroj info: Apetit

Autor: Redakce Apetit
Biryani
Více než dvě hodiny
Velmi snadné