Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mac and cheese
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 52
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3430 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 371 g
Tuky 146 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mac and cheese dokonalý příklad toho, čemu se říká ‚comfort food‘. Macaroni and cheese je vlastně jednoduché jídlo, na které vám stačí pouhé 3 ingredience (těstoviny, sýr a kondenzované mléko) ve výživném poměru 1 : 1 : 1. My jsme recept vylepšili ještě o cibulku a česnek, které dodají na chuti, a škrob, jenž zajistí krémovitost.

Suroviny

nadrobno
česnek 3 stroužky
na plátky
těstoviny 300 g
libovolné
sůl
nastrouhaný
nebo comté, nahrubo nastrouhaný
nahrubo nastrouhaná nebo natrhaná
škrob 1 PL
kukuřičný
neslazené

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte gril.

2

Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte cibuli a zvolna opékejte, aby zesklovatěla, přidejte česnek a ještě chvíli opékejte. Potom odstavte.

3

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu na skus. Všechny sýry promíchejte v misce.

4

Kukuřičný škrob rozmíchejte v části kondenzovaného mléka, vlijte k cibuli a česneku.

5

Přilijte zbylé mléko a nechte směs mírně 2–3 minuty provařit.

6

Pak do ní vmíchejte 2/3 směsi sýrů a těstoviny.

7

Opepřete, promíchejte a přesuňte do zapékací misky. Posypte zbylým sýrem a dejte zapéct do trouby pod gril.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete ušetřit čas, můžete místo čerstvé cibule a česneku použít sušený česnek a cibuli v prášku. V tom případě ale samozřejmě vynechte i máslo. Mac'n'cheese můžete vylepšovat, obměňovat sýr, přidat trochu zeleniny či přidat vypraženou slaninu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...