Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makový chlebíček se švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4283 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 476 g
Tuky 213 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval švestky s mákem?! A drobenkou navrch. Tenhle chlebíček je dokonalý v každém kousku, křupavý díky drobence, nakyslý díky švestkám a navíc vydrží dlouho vláčný.

Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

máslo 125 g
+ na vymazání formy
vanilkový extrakt 1,5 ČL
vejce 3 ks
mák celý 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ¼ ČL
mléko 50 ml
přepůlené, bez pecky (větší můžete překrájet na čtvrtiny)
Na drobenku
drcené
třtinový cukr 2 PL
mák celý 2 ČL
skořice ¼ ČL
sůl 1 špetka

Postup

1

Všechny ingredience na drobenku dejte do misky a prsty důkladně promněte.

2

Troubu předehřejte na 170 °C a formu na chlebíček (11 x 26 cm) vymažte lehce máslem a vyložte papírem na pečení.

3

V míse prošlehejte elektrickým mixérem máslo, cukr a vanilkový extrakt. Po jednom zapracujte vejce.

4

V jiné míse promíchejte sypké ingredience: mouku, mák, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. V další prošlehejte zakysanou smetanu a mléko.

5

Mixér zapněte na pomalé otáčky a střídavě zapracovávejte sypkou směs a smetanu s mlékem. Hotové těsto vlijte do připravené formy, poklaďte půlkami nebo čtvrtkami švestek, posypte drobenkou a dejte péct na cca 45 minut (dle velikosti formy a výšky chlebíčku). Proveďte test špejlí.

6

Hotový chlebíček vyjměte z trouby a nechte částečně zchladnout ve formě, poté vyjměte a přendejte na mřížku nebo rovnou na servírovací talíř.

NĚCO NAVÍC
Pokud se vám nedostává švestek, nebo na ně nechcete čekat, sáhněte klidně po blumách.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč