Minestrone je známá italská polévku, na kterou není přesný recept, proto ji můžete libovolně obměňovat podle sezony a své chuti. Pokud nejíte maso, slaninu vynechejte nebo nahraďte nějakou z vegetariánských alternativ. Hodí se uzený tempeh nebo tofu. Polévka je skutečně velmi sytá a proto se ji nebojte servírovat jako hlavní jídlo třeba s nakrájenou mozzarellou a krajícem bílého chleba.
Suroviny
Postup
Rozpalte v hrnci se silným dnem olej a na středním ohni na něm asi 3 minuty opékejte nakrájený špek.
Přidejte česnek, mrkev, cibuli, fenykl, celer, bobkový list a tymián a dále opékejte, až zelenina začne chytat barvu; trvá to zhruba 7 minut.
Vmíchejte protlak, přilijte vývar a rajčata a přiveďte k varu.
Jakmile začne polévka vřít, vsypte těstoviny, zamíchejte a vařte na středním ohni 8–10 minut, aby byly těstoviny uvařené na skus.
Ke konci přidejte nakrájenou kapustu a fazole a prohřívejte asi 1–2 minuty.
Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku rozlijte do talířů a doplňte pestem.
NĚCO NAVÍC
Podávejte s rozpečenými plátky bagety s mozzarellou nebo se strouhaným sýrem fontina či jiným tučným tvrdým sýrem, který se dobře roztéká. Sýrem můžete také polévku jen posypat a čerstvou bagetu k ní přikusovat.
Komentáře
Já při vaření přidávám kůrku z parmazánu, která se jinak nedá využít. Doporučuju, bezvadně to zvýrazní chuť polévky.