Základ chuti tu tvoří trojice cibule-mrkev-celer; ostatní už můžete dodávat podle vlastní fantazie a stavu zásob.
Suroviny
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
nakrájená
anglická slanina
100
g
mrkev
2
ks
velká, pokrájená
řapíkatý celer
2
ks
nasekaný
brambory
1
ks
středně velká
česnek
2
stroužky
konzervovaná rajčata
1
konzerva
400g
vývar zeleninový
1
l
šalvěj
2
ČL
sekané lístky
několik listů, nakrájených
fazole bílé vařené
1
konzerva
400g
sůl
pepř
petrželka
Postup
1
Olivový olej rozehřejte v hrnci, vsypte cibuli a slaninu. Smažte asi pět minut, až slanina začne zlátnout. Vsypte očištěné a pokrájené mrkve, celer, bramboru a oloupaný nasekaný česnek. Důkladně promíchejte a asi pět minut smažte.
2
Přidejte rajčata, zalijte vývarem, vsypte šalvěj (máte-li sušenou, rozemněte ji) a uveďte do varu. Promíchejte, snižte plamen a vařte asi půl hodiny; po patnácti minutách přidejte pokrájenou kapustu.
3
Nakonec vmíchejte scezené propláchnuté fazolky a petrželku, osolte a opepřete podle chuti. Polévku podávejte s krutonky nebo pečivem.