Vegetariánskou verzi této syté italské polévky připravíte, když slaninu nahradíte 100 g žampionů na plátky.
Suroviny
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
nadrobno
anglická slanina
100
g
na kostičky
mrkev
2
ks
velké, na čtvrtplátky
řapíkatý celer
2
ks
nadrobno
brambory
1
ks
na kostičky
česnek
2
stroužky
drcený
konzervovaná
vývar zeleninový
1
l
šalvěj
2
ČL
sekané, lze nahradit 1 lřžičkou sušených
zelené listy na nudličky
fazole cannellini
400
g
konzerva lze nahradit jinými drobnými bílými fazolemi
sůl mořská
petrželka
1
hrst
sekaná
Na krutony
toustový chléb
4
ks
bilý chléb např. toustový
olivový olej
3
PL
bazalkové pesto
1
PL
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej a asi pět minut na něm do světle zlaté barvy opékejte cibuli a slaninu. Vsypte mrkev, řapíkatý celer, brambory a česnek. Dobře promíchejte a opékejte společně ještě pár minut.
2
Přidejte rajčata, vývar a šalvěj. Přiveďte k varu a občas zamíchejte. Ztlumte a nechte částečně přiklopené bublat asi půl hodiny, zhruba v polovině vaření přidejte zelí. Nakonec přimíchejte scezené a propláchnuté fazole a petrželku; případně dosolte.