Do italského minestrone občas přidávají i prasečí nožku, a moc dobře dělají!
Suroviny
Postup
V hrnci s těžkým dnem rozehřejte trochu oleje, vsypte cibuli a slaninu a za častého míchání opékejte asi 10 minut, ke konci vsypte česnek. Pak zalijte rajčaty, vložte bobkový list a tymián, pár minut za občasného zamíchání prohřívejte, pak vložte vepřové nožičky, zalijte 1,75 litru vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň, našikmo přiklopte a zvolna vařte cca 1,5 hodiny, aby byly nožičky skoro měkké. (Jestliže se tekutina moc rychle odpařuje, přilijte horkou vodu.)
Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Mrkev, pastinák a tuřín nebo batáty promíchejte s fenyklovými semínky a trochou olivového oleje. Osolte a opepřete. Rozprostřete na plech a pečte 30 minut.
Když jsou nožičky skoro měkké, přisypte do polévky upečenou zeleninu, řapíkatý celer a fazole z konzervy, vařte 15 minut, aby se chuti spojily. (Podle potřeby opět nařeďte polévku horkou vodou.) Na posledních cca 5 minut vsypte černou kapustu či kadeřávek. Doplňte parmazánem podle chuti a pečivem.
NĚCO NAVÍC
Z nožiček můžete obrat maso, nakrájet je a podávat v polévce.