Suroviny
Postup
Hermelíny rozkrojíme buď na dvě podélná kolečka nebo na šestinky či osminky (preferuji osminky).
Do nakládací nebo velké zavařovací sklenice vrstvíme kolečka cibule, sýr, koření, plátky česneku a papričku, dokud se nedostaneme k okraji, pak vše mírně stlačíme, abychom nerozmačkali sýr a doplníme cibulí, česnekem a papričkou a zalijeme olejem.
Tip: Pokud sklenici celou nenaplníme, je možné po zalití olejem směs zatížit vhodným předmětem (někdy stačí hrneček nebo talířek) tak, aby sýr nevykukoval z oleje.
Používám rostlinný olej, slunečnicový nebo řepkový, olivový mi přijde spíše nevhodný a zbytečně drahý.
Hermelíny se nakládají přibližně 4 dny až týden, záleží na značce a stáří sýra. Po snědení je zbylý olej možné použít do zeleninových salátů, pokud v něm sýry nezrály moc dlouho.
Kořenící směs si připravuji ve větším množství do zásoby a používám ji i do dalších jídel viz recept Zapečené noky. Směs míchám zhruba v poměru 4 díly rozmarýnu (mletý i drhnutý), 4 díly tymiánu (mletý i drhnutý), 3 díly sladké papriky (trochu pálivé), 1 díl pepře (mletý nebo drcený) a 1 díl soli. Jalovec přidávám jen do hermelínu, a to celé kuličky.