Nasi goreng neboli smažená rýže pochází z Indonésie, kde ji koupíte u každého pouličního stánku. Je to rychlé a chutná skvěle. Není divu, že si tenhle východní fastfood zamiloval celý svět!
Suroviny
rostlinný olej
4
PL
cibule červená
2
ks
na plátky
česnek
6
stroužků
drcených
zázvor (čerstvý)
1
PL
nastrouhaný
mrkev
3
ks
nastrouhané nahrubo
jarní cibulka
4
ks
nadrobno, bílá a zelená část zvlášť
rýže
800
g
vařená
kuře
200
g
uvařené nebo upečené, natrhané
rybí omáčka
2
PL
sójová omáčka
2
PL
kecap manis
3
PL
omáčka kecap manis
vejce
4
ks
koriandr čerstvý
nasekaný, k podávání
sriracha
k podávání
Postup
1
V pánvi nebo woku rozpalte 3 lžíce oleje, vsypte cibuli a krátce opékejte.
2
Přidejte česnek, zázvor, mrkev a bílé části jarní cibulky. Opékejte ještě 3 minuty, aby se zázvor rozvoněl.
3
Vsypte rýži a zhruba 2–3 minuty opékejte, přidejte maso, všechny omáčky a promíchejte.
4
Ochutnejte a dochuťte rybí a/nebo některou z ostatních omáček.
5
Na zbylém oleji opečte 4 volská oka (žloutek musí zůstat tekutý).
6
Do rýže vmíchejte zbylou cibulku.
Podávejte s volským okem, koriandrem a zakápnuté omáčkou sriracha.