Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Oukrop de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2362 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 373 g
Tuky 48 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oukrop znáte možná spíš pod názvem česneková polévka. Recept na modernizovaný oukrop spojuje hned několik variant nejobyčejnější lidové polévky a doplňuje je čerstvými klíčky a výhonky. Česká česnečka v našem pojetí se hodí nejen k boji s nachlazením. Pokud česnek nemůžete či zrovna nechcete jíst, použijte místo něj čerstvě nastrouhaný křen. 

Suroviny

střední, oloupaných a nakrájených na kostičky
kmín ½ ČL
celý (podle chuti)
libeček 1 špetka
sušený + k podávání (nemusí být)
sůl
sádlo 5 ČL
husí nebo vepřové + na opékání chleba
chleba 4 plátky
nakrájené na kostičky
česnek 5 stroužků
nakrájených nadrobno či drcených
majoránka (drhnutá)
nemusí být
celerová nať 1 hrst
řeřicha 1 bal
klíčky 4 hrsti
např. směs ředkvičky, vojťěšky a brokolice

Postup

1

V hrnci zalijte brambory s kmínem a libečkem podle chuti 1,5 litru studené vody, osolte a uvařte doměkka, asi 15 minut.

2

Mezitím opečte v pánvi na troše sádla chlebové kostičky dozlatova. Do misek či talířů nachystejte po 1 lžičce sádla, rozdělte česnek a podle chuti přidejte po promnuté špetce majoránky a/nebo libečku.

3

Obsah misek či talířů přelijte pomocí naběračky horkými bramborami i s vodou, v níž se vařily. Posypte nakrájenou celerovou natí, nastříhanou řeřichou a klíčky podle chuti. Podávejte ihned, doplněné chlebovými kostičkami.

NĚCO NAVÍC
Namísto sušeného libečku či celerové nati se hodí i čerstvý libeček. Chcete-li mít polévku bohatší na bílkoviny, přidejte třeba mungové klíčky či výhonky (můžete je krátce spařit v hrnci spolu s dovářejícími se bramborami).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč