Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená terinka s kaštany, batáty a dýní
Pečená terinka s kaštany, batáty a dýní
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečená terinka s kaštany, batáty a dýní

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2275 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 335 g
Tuky 90 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U terinek je vždy nejdůležitější prezentace, na skládání si proto dejte opravdu záležet. Pečlivost se projeví na krásném řezu. Výhodou je, že pečenou terinku s kaštany, batáty a dýní klidně můžete udělat den předem.

Suroviny

nakrájené na tenké plátky
máslo 100 g
+ na vymazání formy
chilli sušené 1 špetka
vločky
šalvěj 1 svazek
lístky otrhané a nakrájené nahrubo + celé na ozdobení
kaštany 180 g
vařené a oloupané kaštany (nejlépe vakuově balené), nasekané
strouhanka 100 g
sušené meruňky 50 g
nakrájené nadrobno
sůl
brusinková zavařenina 4 PL
lépe brusinková omáčka
batáty 400 g
dýně 400 g

Postup

1

Cibuli, máslo a chilli dejte do pánve na střední plamen a zvolna opékejte, aby cibule zesklovatěla. Vmíchejte šalvěj a ještě 2 minuty opékejte.

2

Kaštany, strouhanku a meruňky dejte do mísy, přidejte polovinu zesklovatělé cibule a osolte. Zbylou cibuli promíchejte s brusinkovou omáčkou.

3

Batáty a dýni (každé zvlášť) nakrájejte na mandolíně nebo pomocí robotu s krájecím nástavcem na tenké plátky. Každou hromádku nakrájené zeleniny rozdělte na třetiny a lehce osolte.

4

Máslem vymažte 900 g formu na biskupský chlebíček a vyložte ji pruhem papíru tak, aby zakryl dno a kratší boční strany.

5

Troubu předehřejte na 190 °C. Dno formy vyložte plátky dýně (spotřebujete tak první třetinu). Dejte si záležet, po vyklopení bude právě dýně tvořit vršek terinky, snažte se proto, ať je co nejhezčí a nejúhlednější. Na dýni rozložte třetinu batátů. Na ně rozetřete zhruba polovinu kaštanové náplně a polovinu brusinek s cibulí. Pokračujte třetinou dýně, batátů, zbylou náplní, brusinkami s cibulí a zakončete vrstvou dýně a batátů.

6

Formu zakryjte folií, dejte do trouby a pečte zhruba 2 hodiny, aby batáty a dýně změkly. Vyjměte, nechte lehce zchladnout a vyklopte na servírovací talíř. Sundejte pečicí papír a podávejte zdobené šalvějí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč